Pintavesitulppa (mansetti) on helppo menetelmä estää pintavesien pääsy porakaivoon. Tulppa voidaan asentaa porareikään 10-20 metrin syvyyteen maanpinnasta ja irrottaa tarvittaessa (esim. pumpun korjauksen vuoksi).

Kaivonporaajat asentavat yleensä muovi- tai teräsputken reiän suulle ja osan matkaa kallioperän sisään. Putken alapää tukitaan erilaisilla tiivisteillä tai teräsputki laajennetaan kallioperään kiinni ns. tuubimankelilla.
Koska kallioperän laatu (rakeisuus / liuskeisuus) vaihtelee, saattaa olla, ettei suojaputken tiivistys pidä vettä täydellisesti tai pinnalta avautuu (jopa vuosienkin jälkeen) halkeamia, jotka ulottuvat tiivistyksen alapuolelle päästäen huonolaatuisen pintaveden painumaan pohjaveden pinnan tasolle ja leviämään kallioperän halkeamaverkoston pohjaveteen.

Porpal pintavesitulppa on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja kumista. Tulppa laajenee ja kiristyy kallioseinämään vesipaineella, joka saadaan painesäiliöstä 6 mm:n nailonputkea pitkin.
Tulpassa on pumpun nousuputken läpivientiin sopivat 32, 40 ja 20 mm:n reiät, jotka erikoistiivisteellä liitetään putkiin putkia katkaisematta.

Tulppa sopii halkaisijaltaan 110-140 mm ja lisävaipalla 165 mm porareikiin uppo- ja ejektoripumpulle

Katso: Periaatepiirros    Milloin tulppaa tarvitaan    Esteet tulpan käytölle


Tyhjänä PaineistettuPaineventtiili
  
Etusivulle   Hinnasto

s